
Продукти:
- 2 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица ситно нарязан чесън
- 1 супена лъжица нарязан лук
- 120 мл вода
- 4 супени лъжици сок от тамаринд
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица рибен сос, готов
- 6-8 бр скариди, обелени
- 1 яйце
- 350 г оризови нудли, накиснати във вода за 3 минути
- 2 супени лъжици нарязани фъстъци, печени
- 1 стрък пресен лук, ситно нарязан
- 30 г бобови кълнове
- 1 супена лъжица чили на люспи
- Лимонови резенчета за сервиране
Приготвяне:
Запържете чесъна и лука с 1 лъжица олио, загрято на средна до висока температура в дълбок тиган. Добавете водата, сока от тамаринд, захарта, рибения сос и оставете да заври, като разбърквате постоянно, докато сосът се сгъсти. Свалете от огъня и сложете в купа. Оставете настрана.
В тигана добавете останалото олио и запържете скаридите, докато станат розови. Добавете яйцето и разбъркайте добре. След това добавете нудлите и разбъркайте, докато омекнат. Добавете соса, половината от ядките, пресния лук и кълновете. Разбъркайте за 1-2 минути. Сервирайте ястието, поръсено с останалите фъстъци, чилито и резенчетата лимон.
Снимка: iStock
Опитайте още: