Готварство

Пад тай

08 Дек 2020 | 05:23 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 4
Пад тай

Продукти:

  • 2 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица ситно нарязан чесън
  • 1 супена лъжица нарязан лук
  • 120 мл вода
  • 4 супени лъжици сок от тамаринд
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица рибен сос, готов
  • 6-8 бр скариди, обелени
  • 1 яйце
  • 350 г оризови нудли, накиснати във вода за 3 минути
  • 2 супени лъжици нарязани фъстъци, печени
  • 1 стрък пресен лук, ситно нарязан
  • 30 г бобови кълнове
  • 1 супена лъжица чили на люспи
  • Лимонови резенчета за сервиране

Приготвяне:

Запържете чесъна и лука с 1 лъжица олио, загрято на средна до висока температура в дълбок тиган. Добавете водата, сока от тамаринд, захарта, рибения сос и оставете да заври, като разбърквате постоянно, докато сосът се сгъсти. Свалете от огъня и сложете в купа. Оставете настрана.

В тигана добавете останалото олио и запържете скаридите, докато станат розови. Добавете яйцето и разбъркайте добре. След това добавете нудлите и разбъркайте, докато омекнат. Добавете соса, половината от ядките, пресния лук и кълновете. Разбъркайте за 1-2 минути. Сервирайте ястието, поръсено с останалите фъстъци, чилито и резенчетата лимон.

Снимка: iStock 

Опитайте още: