Меню

Коледни маслени сладки

19 декември 2020 | 04:13 | Илияна Николова
2 от 1 гласа
Добави в любими
250 г брашно
225 г масло
100 г лешници, счукани 
75 г пудра захар
1/8 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица ванилия 
250 г пресята пудра захар
1 шушулка ванилия
120 мин.

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

В голяма купа смесете брашното, маслото, ядките, 75 г пудра захар, солта и ванилията. Разбъркайте с ръка, докато се смесят съставките. Оформете в една голяма топка. Покрийте и сложете в хладилник за 1 час.

Междувременно поставете останалата пресята пудра захар в малък съд. С остър нож разрежете шушулката ванилия по дължина. Извадете зърната от нея и ги смесете със захарта. Нарежете шушулката на 5 парчета и я поставете в захарта.

Извадете тестото от хладилника и оформете топки с големина 2,5 см. Разточете с ръка всяка топка така, че да се получи малък полумесец. Загрейте фурната на 190 градуса.Подредете всеки полумесец в тава за печене с хартия на разстояние едни от други. Печете за 10-12 минути в загрята фурна, докато се запекат, но не трябва да покафеняват.

Оставете ги да изстинат за няколко минути и ги извадете от тавата. Подредете ги върху алуминиево фолио. Поръсете с пресятата ванилова захар. По желание можете да ги оваляте в нея, за да полепне навсякъде по тях. Охладете напълно в хладилник преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 3 години )
А загрята на 190 градуса фурна в началното какво да я правим.От редакцията:Благодарим, че забелязахте, преместихме фурната където й е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар