Меню

Коледни джинджифилови мъфини с глазура

18 декември 2020 | 04:23 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
75 г масло, размекнато
100 г пудра захар
125 мл меласа
1 яйце
1 жълтък 
150 г брашно
1 супена лъжица какао 
1 и ¼ чаена лъжица джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела 
½ чаена лъжица бахар на прах
½ чаена лъжица индийско орехче 
¼ чаена лъжица сол 
1 чаена лъжица сода
125 мл топло мляко
За топинга: 
25 г масло, размекнато
50 г крема сирене, размекнато 
80 г пудра захар 
¼ чаена лъжица лимонова есенция
90 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина 12 форми за мъфини и ги поръсете с брашно. По желание поставете хартия за печене или кошнички.

Разбийте 75 грама масло с пудра захарта. Добавете меласата, яйцето и жълтъка. Пресейте брашното, какаото, джинджифила, канелата, бахара, индийското орехче и солта. Разтворете содата в млякото. Добавете ги към сухите съставки. Добавете тях към сместа с крема сиренето. Разбийте до пухкава смес. Излейте внимателно сместа в подготвените формички. Печете за 20 минути или до суха клечка. Оставете мъфините малко да изстинат преди да ги извадите от формите.

За да приготвите топинга, смесете маслото и крема сиренето. Добавете пудра захарта и разбийте, докато стане пухкава смес. Добавете лимоновия екстракт и разбийте отново. С помощта на шприц или пош украсете мъфините с глазурата.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай