Готварство

Сарми с кисело зеле, кайма и праз

22 Дек 2020 | 12:00 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 10
Сарми с кисело зеле, кайма и праз

Продукти:

  • 1 бр. кисела зелка
  • 500 г кайма
  • 1 кафена чаша ориз
  • 2 стръка праз, нарязан
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена чаша зелев сок

Приготвяне:

Отделете най-големите листа на зелката, годни за свиване на сармите. Останалите по-малки листа нарежете на ситно и ги запържете в тиган с 1 супена лъжица олио. Измийте ориза. Нарежете праза на ситно. Смесете ги заедно с каймата и разбъркайте добре. Добавете червения и черния пипер, омесете. Налейте 1 кафена чаша гореща вода в сместа и я оставете да постои така около час или малко повече. С приготвената плънка напълнете зелевите листа и ги завийте в сарми.

На дъното на тенджера поставете ситно нарязаното зеле. Върху него подредете сармите. Залейте ги със зелевия сок и 1 чаена чаша топла вода. Притиснете с чиния отгоре и оставете да се варят на слаб огън, докато водата се абсорбира напълно.

Снимка: iStock

Вижте още: