Меню

Класически блат за торта „Червено кадифе“

12 февруари 2021 | 13:52 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
280 г брашно
2 супени лъжици какао
1 чаена лъжица сол
110 г масло на стайна температура
250 г пудра захар 
2 яйца
1 чаена лъжица ванилия
225 мл течна сметана
1 супена лъжица червена сладкарска боя
1 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица оцет
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина две кръгли форми за торта. Покрийте дъното с хартия за печене.

Пресейте брашното с какаото и солта. Оставете настрана. В голяма купа разбийте маслото. След като стане пухкаво, добавете захарта на два пъти, като разбивате след всяко добавяне. Добавете яйцата едно по едно. Разбийте. Накрая добавете ванилията и пак разбийте. Започнете да добавяте брашното малко по малко, за да сте сигурни, че няма да остане на бучки. След като сте разбъркали сместа много добре, добавете сметаната и оцветителя, и отново разбийте на бързи обороти до гладка смес.

Смесете содата с оцета. Добавете към сместа. След това разделете сместа на две в двете отделни форми. Печете в загрята фурна за 30 минути или до суха клечка. Извадете формите от фурната и ги охладете върху решетка, за да спрете процеса на печене.

След като тортата е напълно изстинала, поставете я върху плато за сервиране. Покрийте я с любимата си глазура по избор (топинг с крема сирене традиционно е най-подходящата глазура за червено кадифе). Охладете в хладилник за 1-2 часа преди да поднесете.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай