Готварство

Лимонов кекс с джинджифил и глазура

20 Фев 2021 | 04:25 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 70 мин Порции: 10
Лимонов кекс с джинджифил и глазура

Продукти:

  • 375 г брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 250 г масло
  • 400 г захар
  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици портокалов ликьор
  • 3 супени лъжици настъргана лимонова кора
  • 300 мл сметана
  • ½ чаена лъжица джинджифил на прах
  • 125 мл лимонов сок, пресен
  • 150 г пудра захар

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете правоъгълна форма за кекс. Пресейте сухите съставки. Оставете настрана. Разбийте с миксер маслото със захарта. Добавете яйцата и разбийте. Разбъркайте ликьора с лимоновите корички. Добавете сметаната към тях. Добавете ги към сместа с яйцата. Добавете и сухите съставки. Разбъркайте много добре, докато се получи хомогенна смес.

Излейте сместа във формата. Печете до златиста коричка или до суха клечка – около 50 минути. Извадете от фурната и оставете да изстива.

За да направите глазура, разбийте 150 г пудра захар с лимоновия сок, докато захарта се разтвори. Внимателно залейте кекса, докато все още не е изстинал напълно. След като се охлади напълно е готов за сервиране.

Снимка: iStock

Опитайте още: