Меню

Салата с карфиол и краставици с къри-йогурт дресинг

25 март 2021 | 07:16 | Аз жената
Добави в любими
За 1 порция: 40 г. (2 броя) червени репички (нарязани на тънки кръгчета)
200 г. карфиол (настърган на ренде)
100 г краставици (измита  и нарязана на тънки кръгчета, без да се бели)
1 стрък копър 
3 листа мента
няколко листа бейби спанак
3 г (1 ч.л. сол) 
щипка черен пипер

Продукти
Приготвяне

С наближаването на дългоочакваните по-топли и слънчеви дни все по-често се замисляме за студените коктейли, дългите летни нощи с приятели и онова усещане за безгрижност, което някак естествено ни завладява с постепенното покачване на температурите.

Авторите на кулинарната книга „Около масата“ шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров, които към днешна дата продължават да приготвят вълшебни вкуснотии, на 31 март от 14:15 часа ще бъдат специални гости в новото дигитално лайфстайл събитие „Светът на Tialoto“, където в рамките на 1 час дамите ще могат да се потопят в света на красотата, но и ще научат именно от известните мастършефове кои ще са гурме-вкусовете на лято 2021.

Дни преди „Светът на Tialoto“ известните готвачи предоставиха специално за читателите на Az-jenata.bg изкушаващи рецепти, които са идеални за по-топлите дни.

Ето и първата от тях.

Начин на приготвяне: Карфиолът се настъргва на едро ренде и се поръсва със сол. Разбърква се добре с ръце, като упражняваме малко повече сила, за да втрием добре солта. Оставяме го настрана за минимум 30 минути на стайна температура или за една нощ в хладилник.

Изстискваме го добре от отделилата се вода и го поставяме в дълбока купа.

Добавяме репичките, краставиците, спанака, както и предварително нарязаните на ситно мента и копър. Разбъркваме с помощта на лъжица.

В друга купа смесваме всички съставки за дресинга и разбъркваме до постигане на хомогенна смес (За дресинга: ½ лайм (само сока), ¼ малка глава червен лук (нарязана на ситно),1 ч.л. непълна къри паста, 1 ч.л. непълна Мисо паста, 1 ч.л. непълна сусамов  тахан, 1 ч.л. мед,1 с.л. стафиди (предварително накиснати в хладка вода), семена от нар за поръсване, 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (нарязана ситно и стрита със сол), 1 с.л. непълна оцет, 1 с.л. овче кисело мляко, 1 с.л. вода).

Ако дресингът е прекалено гъст, добавяме още една лъжица вода. Опитваме го и ако има нужда от допълнително сол, добавяме.

Смесваме дресинга заедно със зеленчуците и разбъркваме добре.

Поднасяме в дълбока купа.

Салатата може да се поднесе с морски дарове като скариди, октопод, миди или калмари.

Кои са Елена Петрелийска и Ники Красимиров?

Елена е дипломиран здравен консултант и нутриционист от Оксфорд и дипломиран главен готвач. Завършва бакалавър и магистър в специалност „Мениджмънт на туризма“ в Холандия и има втора магистратура „ Дипломация и международни отношения“. Винаги готова за нови преживявания и гонеща всяко ново начинание, с което да предизвика себе си, Елена е сред участниците в първото издание на кулинарно риалити, където благодарение на кулинарните си умения, креативната си личност и любовта, с която приготвя храната, е финалист. Днес Петрелийска води кулинарни курсове за деца и за възрастни и подготвя нова кулинарна книга с Plant Based насоченост, като паралелно с нея създава и детска кулинарна интерактивна книга. Член е на фондация „За храната“, с която всяка година организира инициативата на Джейми Оливър Food Revolution Day.

Кариерата на Ники Красимиров започва през 2003 година, когато за първи път влиза в кухнята, а желанието му да стане забележителен готвач го отвежда в Англия. Опита си трупа в кухнята на френския ресторант „Алмейда“, ръководен от известния готвач Алън Джоунс. След близо 3 години трупане на знания, Ники решава да се завърне в родината, където работи като главен готвач във водещи ресторанти в страната. „Както се вижда по-горе, пътят ми като готвач беше доста хаотичен. Хаотичен и безпредметен. Толкова години скитане, толкова години работене, а нямаше пред кого да покажа всичко това, което съм научил“, споделя шеф готвачът.

"Светът на Tialoto" може да гледате на живо на 31 март от 14:15 часа на новата стрийминг платформа на Investor Media Group - Investor Media PRO, както и на tialoto.bg/live.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай