Готварство

Хрупкави печени картофи с чесън и пармезан

06 Апр 2021 | 11:38 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 50 мин Порции: 6
Хрупкави печени картофи с чесън и пармезан

Продукти:

  • Спрей за готвене
  • 1 супена + 1 чаена лъжица олио
  • 1 кг картофи, обелени и нарязани наполовина
  • 2 супени лъжици настърган пармезан
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица чесън на гранули
  • ½ чаена лъжица червен пипер
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 4 супени лъжици заквасена сметана

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Напръскайте тава за печене със спрея за готвене. Излейте едната чаена лъжичка олио в тавата и размажете. Поставете картофите на дъното на тавата, като преди това сте ги измили и почистили. Добре е да ги подсушите върху кухненска хартия, която да поеме цялата влага от тях, за да станат хрупкави.

След като ги поставите в тавата, поръсете ги с 1 супена лъжица олио. Разбъркайте, за да полепне добре по тях. Смесете пармезана със солта, чесъна, червения и черния пипер в отделна купа. Поръсете картофите. Разбъркайте. Подредете ги така, че отрязаната им страна да е надолу.

Печете за 20 минути в загрятата фурна. Обърнете ги и печете за още 20 минути. Сервирайте, овкусени със заквасената сметана или я поднесете отделно като сос за топене.

Снимка: iStock

Вижте още: