Хрупкави печени картофи с чесън и пармезан
06 Апр 2021 | 11:38 | Илияна Николова Време на приготвяне: 50 мин Порции: 6
Продукти:
- Спрей за готвене
- 1 супена + 1 чаена лъжица олио
- 1 кг картофи, обелени и нарязани наполовина
- 2 супени лъжици настърган пармезан
- ½ чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица чесън на гранули
- ½ чаена лъжица червен пипер
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 4 супени лъжици заквасена сметана
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Напръскайте тава за печене със спрея за готвене. Излейте едната чаена лъжичка олио в тавата и размажете. Поставете картофите на дъното на тавата, като преди това сте ги измили и почистили. Добре е да ги подсушите върху кухненска хартия, която да поеме цялата влага от тях, за да станат хрупкави.
След като ги поставите в тавата, поръсете ги с 1 супена лъжица олио. Разбъркайте, за да полепне добре по тях. Смесете пармезана със солта, чесъна, червения и черния пипер в отделна купа. Поръсете картофите. Разбъркайте. Подредете ги така, че отрязаната им страна да е надолу.
Печете за 20 минути в загрятата фурна. Обърнете ги и печете за още 20 минути. Сервирайте, овкусени със заквасената сметана или я поднесете отделно като сос за топене.
Снимка: iStock
Вижте още: