Готварство

Фокача със сушени домати и розмарин

10 Апр 2021 | 05:37 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Фокача със сушени домати и розмарин

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 2 чаени лъжици сол
  • 2 чаени лъжици мащерка
  • 1 пакет суха мая
  • 75 г сушени домати, нарязани
  • 350 мл топла вода
  • Розмарин за поръсване
  • Зехтин за поръсване
  • Морска сол за поръсване

Приготвяне:

Смесете брашното със солта, мащерката и маята. Добавете доматите и топлата вода. Забъркайте тесто и го оставете да се активира. След това го извадете върху набрашнена повърхност и го омесете. Разточете го в правоъгълна форма за фокача. Притиснете го с пръсти в подходяща тава за печене в тази форма.

Оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои размера си. Загрейте фурната на 200 градуса. С вилица направете дупки в тестото. Можете да направите дупките и с пръсти. Забодете стръкчета розмарин и едри кристалчета морска сол в тях. Печете за 25-30 минути или до златисто.

След като извадите фокачата от фурната я поръсете с малко зехтин и още малко солни кристалчета. Оставете да изстине, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още: