Готварство

Киш с аспержи, бекон и гъби

15 Апр 2021 | 05:56 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 70 мин Порции: 10
Киш с аспержи, бекон и гъби

Продукти:

  • 5 резена бекон, нарязан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, нарязана
  • 100 г гъби, сварени на пара и нарязани
  • 150 г аспержи, нарязани
  • 1 брой готово тесто (по желание омесете домашно)
  • 1 белтък, разбит
  • 140 г настърган кашкавал
  • 60 г фета сирене, натрошено
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 80 мл готварска сметана
  • ½ чаена лъжица сол
  • Черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Запържете бекона в тиган на средна температура до златисто. Отцедете го върху кухненска хартия и го нарежете. Загрейте зехтина в голям тиган на средна към висока температура. В него запържете лука, докато стане полупрозрачен. Намалете котлона на средно и добавете гъбите. Гответе с разбъркване за още 7-8 минути или докато гъбите станат меки.

Кипнете подсолена вода в тенджера на висока температура. В нея сварете за 2 минути аспержите. Отцедете ги и ги охладете под течаща студена вода.

Разстелете тестото в намазнена форма за киш. Намажете го с белтъка. Поставете сместа с гъбите и лука отгоре. Добавете нарязаните аспержи и бекона. Поръсете щедро с кашкавал върху зеленчуците.

В малка купа смесете разбитите яйца с млякото, сметаната, солта и пипера. Залейте плънката с тях. Печете за 40 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Опитайте още: