Готварство

Рецепта за бабка – полски великденски десерт

19 Апр 2021 | 11:19 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 350 мин Порции: 2
Рецепта за бабка – полски великденски десерт

Продукти:

  • За тестото:
  • 600 г обикновено брашно
  • 7г суха мая
  • 2 ч.л. сол
  • 30 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 3 големи яйца
  • 75 г меко масло
  • За пълнежа:
  • 100 г шамфъстък, лешници или други ядки по ваш избор, едро счукани
  • 50 г захар
  • 30 г какао на прах
  • 120 г тъмен шоколад
  • 120 г масло
  • щипка сол
  • За сиропа:
  • 200 г захар
  • 125 мл вода

Приготвяне:

За да приготвите тестото, поставете в дълбока купа брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте добре. След това добавете млякото и яйцата и отново разбъркайте. Ако разполагате с голям кухненски миксер може да оставите тестото да се бърка само около 10-15 минути. Ако нямате, започнете с шпатула, след което продължете с ръка, докато тестото спре да залепва по стените на купата. Може да ползвате и обикновен миксер, но с бъркалки за тесто.

Следва да добавите маслото и да продължите още 10-15 минути да бъркате или докато тестото стане гладко и еластично, можещо да се оформи лесно на топка. Размесете го на набрашнен плот за 5-6 минути. След това го сложете в намаслена купа и покрийте с кърпа или свежо фолио. Нека втаса за час-два на стайна температура, след което може да го сложите за още толкова в хладилник.

След като тестото вече е втасало и се е охладило, малко преди да продължите с него, може да си приготвите плънката. Всички съставки за нея без ядките се поставят в малка тенджера на слаб огън. Бъркайте непрекъснато, за да не загори шоколадовата смес. Когато е готова я махнете от огъня, ще ѝ трябват около 20-30 минути, за да се охлади и да стане по-плътна.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на две еднакви по големина парчета. Набрашнете леко плота и с помощта на точилка разточете едното парче тесто на правоъгълник с приблизителни размери 30x40cm. В тази форма ще ви бъде по-лесно да го навиете.

Разпределете половината шоколадова смес по цялото тесто, оставяйки малка граница от около 1,5 см по ръбчетата на правоъгълника. Поръсете с половината от ядките. Започнете да навивате на стегнато руло от по-дългата страна на правоъгълника. Бавно, без да бързате.

Полученото руло се разрязва внимателно с нож на 2 по дължината. Двете дълги парчета се сплитат като плитка. Пригответе си подходяща тава за печене, която предварително е намазнена и покрита с хартия за печене. Поставете готовата бабка в нея, покрийте с кърпа и оставете за около час, час и половина, за да удвои размера си. Същото направете и с другото парче тесто, което отделихте.

Сладкишите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути или докато станат златистокафяви. През това време си пригответе сиропа, като в тенджера комбинирате захарта и водата. Гответе на умерен огън, докато захарта се разтопи напълно. След това отделете тенджерата със сиропа от котлона.

Когато сладкишите са изпечени, още докато са топли ги намажете хубаво с помощта на сладкарска четка със захарния сироп. Десертът се разрязва, след като се е охладил напълно.

Снимки: iStock

Вижте още: