Готварство

Агнешка мусака с много аромати

30 Апр 2021 | 15:05 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 8
Агнешка мусака с много аромати

Продукти:

  • 1 голям патладжан, нарязан
  • 2 чаени лъжици зехтин
  • 600 г агнешка кайма
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица кориандър
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1 чаена лъжица лют червен пипер
  • 400 г домати от консерва
  • 1 чаена лъжица доматено пюре
  • 1 дафинов лист
  • ½ чаена лъжица мащерка
  • ½ чаена лъжица риган
  • За заливката:
  • 250 мл прясно мляко
  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 1 щипка индийско орехче
  • 30 г натрошено сирене
  • 250 г рикота или извара
  • 1 яйце

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Поръсете патладжана със сол и изчакайте да се отцеди от соковете и горчивината. Изплакнете под течаща вода. Подсушете добре върху хартия. Намажете с едната лъжица зехтин да покрие добре. Запечете го за 30 минути.

Загрейте другата лъжица зехтин в тиган на средна към висока температура. В него запържете каймата до кафяво. Добавете чесъна, пипера, кимиона, кориандъра, канелата и разбърквайте за 1-2 минути. Добавете билките, доматите и пюрето. Разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.

Междувременно разтопете маслото в друг тиган. Свалете го от огъня. Добавете брашното и разбъркайте. Бавно налейте и млякото, като разбърквате. Върнете на огъня и разбърквайте, докато се сгъсти. Добавете рикотата и още подправки на вкус. Оставете да изстине.

Прехвърлете част от сместа с каймата в тава за печене. Покрийте с ред от патладжана. После пак кайма, пак патладжан и така докато продуктите свършат. Разбийте яйцето. Добавете го към заливката. Разбъркайте. Залейте ястието и печете за 1 час.

Снимка: iStock

Вижте още: