Меню

Агнешка мусака с много аромати

28 март 2023 | 06:05 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 голям патладжан, нарязан 
2 чаени лъжици зехтин
600 г агнешка кайма
2 скилидки чесън, пресован
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица кориандър
1 чаена лъжица канела 
1 чаена лъжица лют червен пипер 
400 г домати от консерва
1 чаена лъжица доматено пюре 
1 дафинов лист 
½ чаена лъжица мащерка 
½ чаена лъжица риган
За заливката:
250 мл прясно мляко
25 г масло
25 г брашно
1 щипка индийско орехче
30 г натрошено сирене 
250 г рикота или извара 
1 яйце
120 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Поръсете патладжана със сол и изчакайте да се отцеди от соковете и горчивината. Изплакнете под течаща вода. Подсушете добре върху хартия. Намажете с едната лъжица зехтин да покрие добре. Запечете го за 30 минути.

Загрейте другата лъжица зехтин в тиган на средна към висока температура. В него запържете каймата до кафяво. Добавете чесъна, пипера, кимиона, кориандъра, канелата и разбърквайте за 1-2 минути. Добавете билките, доматите и пюрето. Разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.

Междувременно разтопете маслото в друг тиган. Свалете го от огъня. Добавете брашното и разбъркайте. Бавно налейте и млякото, като разбърквате. Върнете на огъня и разбърквайте, докато се сгъсти. Добавете рикотата и още подправки на вкус. Оставете да изстине.

Прехвърлете част от сместа с каймата в тава за печене. Покрийте с ред от патладжана. После пак кайма, пак патладжан и така докато продуктите свършат. Разбийте яйцето. Добавете го към заливката. Разбъркайте. Залейте ястието и печете за 1 час.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай