Готварство

Солен пай с пилешко, гъби и маскарпоне

05 Юни 2021 | 05:36 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 8
Солен пай с пилешко, гъби и маскарпоне

Продукти:

  • 25 г масло
  • 225 г гъби на половини
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 250 г маскарпоне или крема сирене
  • 150 мл прясно мляко
  • ½ супена лъжица горчица
  • 500 г сварено пилешко филе, накъсано
  • 3 супени лъжици див лук, нарязан
  • 300 г бутертесто
  • 2 скилидки чесън, пресовани

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете хартия за печене на дъното на тава. Разтопете маслото в тиган. Задушете в него гъбите за 4-5 минути, докато омекнат. Разбийте маскарпонето или крема сиренето в купа. Запазете 2 супени лъжици от прясното мляко. Останалото добавете към маскарпонето. Добавете и горчицата и чесъна. Разбъркайте много добре. Добавете към тях свареното пилешко.

Разбъркайте и добавете гъбите и дивия лук. Разбъркайте. Овкусете и отново разбъркайте. Постелете единия лист тесто на дъното на подготвената тава. Сложете в него плънката. Покрийте с другия лист тесто. Притиснете ъгълчетата, за да затворите пая. Намажете с двете лъжици мляко отгоре. Напръскайте с вода. Печете за 25 минути или до златисто в предварително загрята фурна.

Снимка: iStock

Вижте още: