Готварство

Маслен кекс с полента и ягоди

14 Юни 2021 | 05:47 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 10
Маслен кекс с полента и ягоди

Продукти:

  • 175 г полента (качамак)
  • 75 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 175 г масло
  • 250 г захар
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. ванилия
  • 125 мл кисело мляко
  • 300 г ягоди, нарязани на слайсове

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с брашно и изтупайте, така че да остане малко количество по дъното на формата. Смесете полентата (качамака), брашното, бакпулвера и солта. Оставете ги настрана.

В друга купа разбийте разтопеното масло със захарта до пухкава смес. Разбийте и яйцата към тях, като ги добавяте едно по едно. Добавете и ванилията. Разбийте. Добавете сухите съставки. Внимателно добавете и киселото мляко и разбийте. Накрая добавете нарязаните ягоди. Разбъркайте внимателно с лъжица. Излейте сместа в подготвената форма.

Печете за 50 минути, до златисто или докато центърът на сладкиша е напълно сух (до суха клечка). Оставете кекса да изстине за около 30 минути преди да го разрежете. По желание украсете с още ягоди отгоре и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: