Готварство

Какаов кекс с лешници и масло

18 Юни 2021 | 05:43 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Какаов кекс с лешници и масло

Продукти:

  • 4 яйца, разделени белтъци от жълтъци
  • 225 г масло
  • 325 г захар
  • 250 мл сварен чай (по избор), охладен изцяло
  • 250 г брашно
  • 1 и ½ супени лъжици бакпулвер
  • 5 супени лъжици галета
  • 5 супени лъжици какао
  • 120 г лешници, счукани

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс и я поръсете с брашно. В голяма купа разбийте жълтъците с маслото и захарта до пухкава смес. Внимателно добавете чая и отново разбийте с миксера. Пресейте брашното с бакпулвера и галетата. Добавете какаото и лешниците. Сложете ги в сместа с течните съставки и разбийте.

В друга купа разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към тестото и разбъркайте много внимателно с лъжица, за да не спихнат. Излейте тестото в приготвената форма за кекс. Печете за 60-70 минути в загрята фурна или до суха клечка.

Снимка: iStock

Опитайте още: