Готварство

Домашни еклери с шоколад

16 Юли 2021 | 07:17 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 30
Домашни еклери с шоколад

Продукти:

  • 250 мл студена вода
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 100 г масло
  • 125 г брашно
  • 5 яйца
  • За декориране:
  • 200 г черен шоколад, разтопен
  • За пълнежа:
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 100 г захар

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете 2 правоъгълни тави за печене с малко мазнина. Постелете ги с хартия за печене. Излейте водата в тенджера. Добавете солта и маслото. Разбърквайте постоянно, докато маслото се разтопи напълно. След това оставете сместа да заври. Добавете брашното и разбърквайте, докато се разтвори напълно и няма бучки. Свалете от котлона и оставете да изстине.

Внимателно добавете яйцата едно по едно към сместа. Разбъркайте енергично, докато се получи гладка смес. Напълнете сместа в пош и изстискайте еклерите един по един върху подготвените тави, като оставяте разстояние между тях. Печете за 30-35 минути или до златисто. Извадете еклерите от фурната и ги оставете да изстинат.

За пълнежа:

Разбийте сметаната със захарта до пухкава смес. С помощта на чист пош напълнете еклерите с пълнежа. Разтопете шоколада на водна баня. Изчакайте да изстине почти до стайна температура, след което залейте еклерите с него. Приберете ги в хладилник да стегнат, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още: