Меню

Гювеч с нахут и патладжан

19 август 2021 | 05:45 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
1 и ½ кг патладжани
1 голяма глава лук
2-3 зелени или червени чушки, без семките
1 голям морков
6 стрити скилидки чесън
1 голяма консерва нарязани домати
500 г нахут от консерва
сол на вкус
2-3 с.л. зехтин или олио
2 сухи дафинови листа
1 до 1 ½ чаена лъжичка сладък червен пипер или пушен червен пипер
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1 чаена лъжичка сух риган
¾ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка куркума
½ чаена лъжичка черен пипер
80 мин

  • Порции: 4-5

Продукти
Приготвяне

Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в гевгир или тава и се посоляват леко. Оставете ги за 30 минути или 1 час, за да се махне горчилката, след което ги изплакнете с вода. 
В дълбока тенджера загрейте мазнината и добавете към нея нарязаните лук, чушки и моркови.

Разбъркайте и след няколко минути добавете чесъна, дафиновия лист и подправките. Следва да прибавите нарязани домати, патладжана и нахута, като може да долеете малко вода или да ползвате течността на нахута. 

Оставете всичко хубаво да заври. Гответе на котлона 10 минути. След това пресипете в тава и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 45 минути. Патладжанът трябва да е омекнал и да е добре сготвен. Сервирайте с хубав хляб и кисело мляко, по желание поръсете с магданоз. 

Снимка: istock



Как бихте оценили рецептата?
Коментирай