Пай със спанак и сьомга
28 Сеп 2021 | 05:11 | Илияна Николова Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Продукти:
- За тестото:
- 250 г брашно
- 125 г масло, нарязано
- 1 щипка сол
- 1 супена лъжица вода
- За пълнежа:
- 200 г пресен спанак
- 150 г филе от сьомга
- Сол и черен пипер на вкус
- 500 мл сметана
- 100 г пармезан, настърган
- 2 яйца
Приготвяне:
Сложете брашното в голяма купа. Добавете му солта и водата. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Намачкайте, докато се получат едри трохи. Омесете тестото на топка и го оставете настрана. Сварете спанака за няколко минути и го отцедете. Загрейте 1 супена лъжица масло в тиган на средна температура и запържете леко рибата в него за около 10 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса. В купа разбийте яйцата заедно със сметаната. Настържете пармезана и го добавете. Намачкайте рибата с вилица и добавете и нея в купата. Добавете спанака. Разбъркайте. Оставете настрана.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Прехвърлете го в намазана с мазнина форма за пай. Притиснете към дъното. Добавете плънката отгоре. Печете в загрята фурна за 25 минути.
Снимка: istock
Опитайте още: