Готварство

Пай със спанак и сьомга

28 Сеп 2021 | 05:11 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Пай със спанак и сьомга

Продукти:

  • За тестото:
  • 250 г брашно
  • 125 г масло, нарязано
  • 1 щипка сол
  • 1 супена лъжица вода
  • За пълнежа:
  • 200 г пресен спанак
  • 150 г филе от сьомга
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 500 мл сметана
  • 100 г пармезан, настърган
  • 2 яйца

Приготвяне:

Сложете брашното в голяма купа. Добавете му солта и водата. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Намачкайте, докато се получат едри трохи. Омесете тестото на топка и го оставете настрана. Сварете спанака за няколко минути и го отцедете. Загрейте 1 супена лъжица масло в тиган на средна температура и запържете леко рибата в него за около 10 минути. 

Загрейте фурната на 200 градуса. В купа разбийте яйцата заедно със сметаната. Настържете пармезана и го добавете. Намачкайте рибата с вилица и добавете и нея в купата. Добавете спанака. Разбъркайте. Оставете настрана. 

Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Прехвърлете го в намазана с мазнина форма за пай. Притиснете към дъното. Добавете плънката отгоре. Печете в загрята фурна за 25 минути. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

8 рецепти за солени пайове и кексове