Готварство

Паста с доматен сос и патладжан

20 Сеп 2021 | 05:38 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 6
Паста с доматен сос и патладжан

Продукти:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана
  • 1 чушка, нарязана
  • 3 скилидки чесън, фино нарязани
  • 1 щипка лют червен пипер
  • 1/8 чаена лъжица сушен риган
  • 1 дафинов лист
  • 330 г патладжан, обелен и нарязан
  • 450 г доматена пасата
  • 4 супени лъжици доматено пюре
  • 200 г пресни гъби, нарязани
  • Каперси на вкус (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 450 г паста
  • 50 г настърган пармезан за поръсване

Приготвяне:

Загрейте зехтина в касерола на средна температура. В него запържете лука, чесъна, чушката, пипера, ригана и дафиновия лист. Разбърквайте, докато лукът стане мек и прозрачен. Добавете патладжана, пасатата, пюрето, гъбите. Разбъркайте. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се задуши за 30 минути или докато патладжанът омекне добре. От време на време разбърквайте. След като патладжанът омекне свалете от котлона и оставете да се готви още малко, докато сосът от доматите се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

Докато сосът се сгъстява, кипнете подсолена вода и сварете в нея пастата за 8-9 минути. Отцедете я и сервирайте заедно с доматения сос с патладжан. Поръсете с пармезан.

Снимка: iStock

Опитайте още: