Меню

Паста с доматен сос и патладжан

20 септември 2021 | 05:38 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 супени лъжици зехтин
1 голяма глава лук, нарязана
1 чушка, нарязана
3 скилидки чесън, фино нарязани
1 щипка лют червен пипер 
1/8 чаена лъжица сушен риган
1 дафинов лист 
330 г патладжан, обелен и нарязан 
450 г доматена пасата
4 супени лъжици доматено пюре 
200 г пресни гъби, нарязани 
Каперси на вкус (по желание) 
Сол и черен пипер на вкус 
450 г паста 
50 г настърган пармезан за поръсване
45 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте зехтина в касерола на средна температура. В него запържете лука, чесъна, чушката, пипера, ригана и дафиновия лист. Разбърквайте, докато лукът стане мек и прозрачен. Добавете патладжана, пасатата, пюрето, гъбите. Разбъркайте. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се задуши за 30 минути или докато патладжанът омекне добре. От време на време разбърквайте. След като патладжанът омекне свалете от котлона и оставете да се готви още малко, докато сосът от доматите се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

Докато сосът се сгъстява, кипнете подсолена вода и сварете в нея пастата за 8-9 минути. Отцедете я и сервирайте заедно с доматения сос с патладжан. Поръсете с пармезан.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай