Готварство

Веган сос „Болонезе“

18 Сеп 2021 | 05:15 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 6
Веган сос „Болонезе“

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 глава лук, нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • ½ червена чушка, ситно нарязана
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 40 г гъби, ситно нарязани
  • 120 мл червено вино
  • 400 г домати от консерва, нарязани
  • 240 мл зеленчуков бульон
  • 400 г леща, сварена и отцедена (може и от консерва)
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен босилек
  • 1 чаена лъжица сушен риган
  • 1 щипка индийско орехче

Приготвяне:

Загрейте зехтина в тенджера. В него запържете лука и чесъна за 5 минути с разбъркване. Добавете чушката и моркова. Разбърквайте за още 5 минути. Добавете гъбите, разбърквайте, докато омекнат или 2 минути.

Излейте виното в тенджерата. Оставете да къкри, докато се редуцира или около 1-2 минути. Добавете нарязаните домати и бульона. Оставете соса да заври, намалете котлона. Трябва да къкри около 10-15 минути, докато вкусовете се смесят. Разбърквайте от време на време. Добавете лещата, пипера, босилека, ригана, индийското орехче. Разбъркайте отново и оставете да къкри до сгъстяване или около 5 минути.

Снимка: iStock

Вижте още: