Готварство

Гъбена супа със синьо сирене

25 Сеп 2021 | 06:09 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 6
Гъбена супа със синьо сирене

Продукти:

  • 2 супени лъжици масло
  • ½ глава лук, нарязана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 450 г гъби, нарязани
  • 4 супени лъжици брашно
  • 800 мл пилешки бульон
  • 250 мл готварска сметана
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица сушен розмарин
  • 100 г настъргано синьо сирене
  • 1 супена лъжица шери
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица магданоз

Приготвяне:

Разтопете 2 супени лъжици масло в дълбока тенджера на висока температура. В него запържете лука, чесъна и гъбите с разбъркване. Гответе, докато лукът омекне и стане прозрачен, а гъбите омекнат или около 5 минути. Свалете от котлона.

Междувременно сложете другите 2 лъжици масло в друга тенджера на висока температура, за да се разтопи. В него добавете брашното и разбърквайте, докато се получи гладка златиста смес. Ще отнеме около 5 минути. Внимателно излейте бульона, сметаната, ½ чаена лъжичка сол и розмарина към сместа. Разбърквайте, докато всички съставки се смесят добре. Намалете котлона на средна температура. Добавете гъбите в тенджерата с бульона. Добавете и настърганото синьо сирене.

Нека супата да заври и оставете така да ври около 10 минути, като разбърквате от време на време. След това пасирайте половината от супата в блендер или с пасатор в отделен съд. Към пасираната част добавете шерито и овкусете със сол и пипер. Върнете пасираната част към останалата супа. Оставете супата да се сгъсти за около 5-6 минути. Сервирайте супата поръсена с пресен магданоз.

Снимка: iStock

Вижте още: