Меню

Бананов сладкиш с глазура от крема сирене

30 септември 2021 | 05:21 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
125 г масло, разтопено
300 г захар
2 яйца
250 мл заквасена сметана
1 чаена лъжица ванилия, течна 
250 г брашно
1 чаена лъжица сода 
¼ чаена лъжица сол 
225 г намачкани банани
За глазурата: 
200 г крема сирене
4 супени лъжици масло, разтопено 
125 г пудра захар
½ чаена лъжица течна ванилия
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За кекса: 

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за печене с малко мазнина. 

В голяма купа разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и разбийте. Добавете сметаната и ванилията. Разбийте. Смесете брашното, содата и солта. Пресейте ги и ги добавете към останалата смес. Разбийте с миксер. Накрая добавете намачканите банани и отново разбийте. Разпръснете сместа в подготвената форма, като я разпределите равномерно. 

Печете за 25 минути или до суха клечка в загрятата фурна. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно преди да поставите глазурата. 

За приготвяне на глазурата: 

В купа разбийте крема сиренето и маслото до пухкава смес. Добавете ванилията, както и пудра захарта, но поетапно. След всяко добавяне разбивайте с миксера. След като е добре разбита, поставете глазурата в хладилник за 1 час. 

Намажете сладкиша с глазурата и охладете за още един час преди сервиране. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

Шоколадов кекс с банан и овесени ядки

Кекс с шоколад, лешници и банани

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай