Готварство

Гръцки кекс с меден сироп и орехи

08 Окт 2021 | 06:12 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Гръцки кекс с меден сироп и орехи

Продукти:

  • 125 г брашно
  • 1 и ½ чаени лъжици бакпулвер
  • ¼ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица канела
  • 1 чаена лъжица портокалови кори
  • 170 г масло на стайна температура
  • 350 г захар
  • 3 яйца
  • 60 мл прясно мляко
  • 125 г счукани орехи
  • 350 г мед
  • 175 мл вода
  • 1 чаена лъжица лимонов сок

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с малко брашно, за да не залепва. Пресейте брашното, бакпулвера, солта, канелата. Добавете към тях портокаловите корички. Оставете настрана.

В купа разбийте маслото със 150 г от захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате. Прибавете сместа с брашното и разбийте много добре, докато стане гладко тесто. Добавете орехите и разбъркайте с лъжица.

Излейте тестото във формата. Печете за 40 минути или до суха клечка. Охладете за 15 минути на стайна температура. Нарежете кекса на парчета. Нека изстине напълно.

За сиропа:

В малка тенджера смесете меда, 200 г захар и водата. Оставете да заври и след това да къкри 5 минути. Разбърквайте постоянно. Прибавете лимоновия сок и разбърквайте за още 2 минути. Залейте парчетата кекс със сиропа. Оставете да изстине напълно преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още: