Готварство

Ризото с гъби, тиквички и бекон

13 Окт 2021 | 05:27 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 6
Ризото с гъби, тиквички и бекон

Продукти:

  • 1,6 л пилешки бульон
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 150 г портобело, нарязани
  • 150 г печурки, нарязани
  • 3 малки тиквички, нарязани на тънки ленти
  • 50 г масло
  • 3 малки глави шалот, ситно нарязани
  • 400 г ориз арборио
  • 120 мл бяло вино
  • 200 г бекон, нарязан
  • 40 г настърган чедър
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В тиган на ниска температура поддържайте приготвения бульон топъл. В друг тиган загрейте част от зехтина. В него задушете гъбите, докато покафенеят и изгубят част от водата си. Оставете настрана. В друг тиган загрейте другата част от зехтина. В нея задушете тиквичките до златисто. Оставете настрана.

В същия тиган разтопете половината от маслото. В него запържете шалота, докато омекне. Добавете останалото масло и ориза. Разбърквайте, докато стане прозрачен, а лукът златист. Добавете бялото вино и продължете с разбъркването, докато се абсорбира.

Долейте една чаша от бульона и разбърквайте, докато се абсорбира. Повторете това няколко пъти, докато излеете цялото количество бульон в тигана, а оризът започне да става кремообразен. Междувременно запържете бекона в друг тиган. Добавете го към ориза, добавете чедъра, солта и пипера. Разбъркайте много добре. На финала добавете гъбите, тиквичките и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: