Готварство

Пиле с карамелизирани круши

21 Окт 2021 | 12:06 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 8
Пиле с карамелизирани круши

Продукти:

  • 2 глави лук, обелен и нарязан ситно
  • 7 супени лъжици зехтин
  • 1 цяло пиле, нарязано на парчета
  • 1 чаена лъжица куркума
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица кориандър
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2-3 канелени пръчици
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 2 супени лъжици прясно настърган джинджифил
  • 125 мл вода
  • 30 г масло
  • 2 круши, нарязани и обелени
  • 2 супени лъжици мед

Приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса. Нарежете лука. Задушете го в тиган на средна температура заедно с 2 супени лъжици от зехтина. Гответе, докато стане мек и прозрачен. Прехвърлете лука в гювече. Поставете парчетата пилешко отгоре. Смесете куркумата, кимиона, кориандъра, солта в малка купа. Добавете останалите 5 лъжици зехтин. Разбъркайте добре. Намажете пилешкото с маринатата. Поставете канелените пръчици наоколо. Поставете и дафиновите листа до пилешкото. Добавете пресния магданоз и джинджифила. Залейте със 125 мл вода. Покрийте и гответе в загрята фурна за 50 минути.

Разтопете маслото в тиган на ниска температура. Добавете нарязаните круши и меда. Разбъркайте, докато всичко се карамелизира или за около 5 до 7 минути. Извадете гювечето от фурната. Проверете дали пилешкото е добре сготвено. Добавете карамелизираните круши и върнете във фурната за още 10 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още: