Готварство

Бразилски морковен кекс с шоколадова глазура

23 Окт 2021 | 12:02 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Бразилски морковен кекс с шоколадова глазура

Продукти:

  • 250 мл олио
  • 400 г захар
  • 4 големи яйца
  • 3 големи моркова, обелени и настъргани
  • 300 г брашно
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • За глазурата:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 100 г шоколад за готвене

Приготвяне:

За кекса:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. В блендер или в купа с миксер разбийте олиото, захарта, яйцата, морковите. Разбийте до гладка смес. Към сместа добавете тестото и бакпулвера. Разбийте много добре. Излейте тестото в подготвената форма. Печете за 40 минути или до суха клечка.

За глазурата:

На водна баня разтопете шоколада, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, добавете маслото, намалете котлона и продължете да разбърквате непрекъснато, докато се получи много гладка смес. Добавете млякото и продължете да бъркате. След като сместа се сгъсти, свалете от котлона. Изчакайте да изстине поне 15 минути. Залейте изстиналия кекс с глазурата и изчакайте да се втвърди и изстине напълно преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още: