Меню

Терин с три вида месо

4 ноември 2021 | 14:28 | Аз жената
4 от 4 гласа
Добави в любими
2 патешки гърди;
2 пилешки гърди;
750 г свинска кайма;
24-26 ленти бекон;
150 мл пълномаслена сметана;
3 с.л. бренди;
сол и черен пипер на вкус;
90 г шамфъстък;
90 г сушени череши.

Продукти
Приготвяне

Отделете две ленти бекон, а с останалите покрийте дъното и стените на форма за печене с размери приблизително 10/21 см, като ги застъпите една с друга. Направете разрез в патешките и пилешките гърди, без да срязвате докрай, и ги разтворете като книга. В купа смесете каймата, сметаната, брендито и черния пипер.

Посолете на вкус и омесете добре. На дъното на съда за печене сложете пласт от половината кайма. Отгоре подредете пилешките гърди и разпределете половината шамфъстък и череши. Сложете патешките гърди, останалите череши и шамфъстък и покрийте с кайма. Отгоре подредете отделените две ленти бекон по дължина и ги притиснете с ръка. Завийте с лентите бекон, които сте поставили на дъното. Теринът трябва да е добре покрит с бекона. Сложете в загрята до 180 градуса фурна и печете 1 час.

Извадете терина от фурната, оставете го за кратко да се охлади и залейте отделената мазнина и сокове. Изрежете парче картон, което да приляга плътно към терина, увийте го с фолио за свежо съхранение и го поставете върху терина. Поставете отгоре консервни кутии, за да може теринът да се пресова и да има плътна структура. Оставете го да се охлади до стайна температура и приберете в хладилника за една нощ.

Нарежете го на филии с дебелина около 2 см и сервирайте с карамелизиран лук, препечен хляб или салата.

Автори на рецептата са Десислава Георгиева и Стоян Георгиев. Рецептата е включена в кулинарната им книга „Готви умно“, за която можете да прочетете повече тук.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай