Готварство

Глазирана сьомга с кайсии и джинджифил

19 Ное 2021 | 05:10 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Глазирана сьомга с кайсии и джинджифил

Продукти:

  • 335 мл сок от компот от праскови
  • 55 г нарязани праскови от буркан
  • 2 супени лъжици мед
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 супена лъжица пресен настърган джинджифил
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер
  • ¼ чаена лъжица канела
  • 4 бр. филе от сьомга без кожа

Приготвяне:

Загрейте скара или оребрен тиган. Намажете съвсем леко с мазнина. Може да постелете и с пергаментова хартия, за да не залепва. В касерола на средна температура на котлона смесете сока от кайсии, парченцата кайсии, соевия сос, джинджифила, чесъна, канелата и пипера. Разбъркайте. Оставете да заври, намалете котлона на слабо и оставете да къкри 20 минути, като разбърквате. Сосът трябва да се редуцира наполовина. Разбърквайте, за да не загори.

Разпръснете 4 супени лъжици в тигана за печене, останалото запазете. Поставете филетата върху соса, който сте разпръснали. Намажете филетата с останалия сос отгоре. Печете в оребрения тиган или на скара за около 8 до 12 минути в зависимост от силата на огъня. Когато рибата започне да се разпада при натиск с вилица, значи е готова.

Снимка: iStock

Вижте още: