Готварство

Конфитюр от карамелизиран лук

17 Ное 2021 | 05:52 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 6
Конфитюр от карамелизиран лук

Продукти:

  • 7 глави червен лук
  • 2 глави шалот
  • 1 глава бял лук
  • 1 сладка червена чушка
  • 1 люта чушка
  • 270 мл оцет балсамико
  • 50 мл червен винен оцет
  • 220 г тъмна кафява захар
  • 1 пръчка канела
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък пресен розмарин
  • Зехтин

Приготвяне:

Обелете главите лук и ги нарежете на ситно. Добавете зехтин в тиган, колкото да покрие цялото дъно. Загрейте. В сгорещената мазнина добавете лука, дафиновите листа, канелата, розмарина. Гответе с постоянно разбъркване за 20 минути, докато лукът добие златист загар и омекне, стане лепкав и мек. След това добавете нарязаните чушки без семената и разбърквайте още няколко минути, докато и те омекнат.

Добавете двата вида оцет и захарта. Разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. Намалете котлона и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти. Извадете дафиновите листа и розмарина. Разпределете конфитюра в бурканчета.

Снимка: iStock

Вижте още: