Готварство

Плънка за печена тиква със сушени плодове и коняк

29 Ное 2021 | 06:01 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 10
Плънка за печена тиква със сушени плодове и коняк

Продукти:

  • 250 г златни стафиди
  • 250 г тъмни стафиди
  • 250 г сушени червени боровинки
  • 70 г сушени кайсии
  • 250 г сушени ябълки, нарязани
  • 125 г масло, размекнато
  • Настъргана кора от ½ голям лимон
  • Настъргана кора от ½ портокал
  • ½ чаена лъжица канела
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка бахар
  • 250 г тъмна кафява захар
  • 250 мл коняк

Приготвяне:

Нарежете всички сушени плодове на еднакви парченца. В голяма купа смесете плодовете, маслото, настърганите цитрусови корички и подправките. Разбъркайте много добре. Разтворете захарта в брендито. Залейте плодовете. Оставете да престои през нощта. На следващия ден разбъркайте сместа още веднъж и я прехвърлете в чист, стерилизиран буркан. Съхранявайте на тъмно и проветриво за 3-4 седмици. Използвайте пълнежа в любимите си рецепти с тиква или като пълнеж в други ястия и печива.

Снимка: iStock

Вижте още: