Готварство

Домашни маршмелоус с ванилия

17 Дек 2021 | 05:06 |
Рейтинг:
4 от 2 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 10
Домашни маршмелоус с ванилия

Продукти:

  • 125 г пудра захар за поръсване
  • 400 г захар
  • 1 супена лъжица кленов сироп
  • 300 мл вода
  • 4 супени лъжици желатин
  • 2 яйца
  • 1 чаена лъжица течна ванилия

Приготвяне:

Поръсете правоъгълна тава щедро с пудра захар. В малка касерола на средна към висока температура смесете захарта, кленовия сироп и 175 мл от водата. Ако имате термометър, ще ви е по-лесно да определите кога температурата на сместа е достигнала 130 градуса. Ако нямате, опитайте този тест – вземете малка част от сиропа в тенджерата и го пуснете в купа със студена вода. Ако образува топки, значи е готов.

Докато сиропът се загрява, поставете останалата вода в метална купа. В нея поставете желатина за няколко минути да се активира. След това поставете купата на водна баня и разбърквайте, докато желатинът се разтвори напълно. Поддържайте го топъл, докато сиропът от тенджерата се охлади до стайна температура. След това добавете желатина към сиропа и разбъркайте. Оставете настрана.

В голяма купа разбийте белтъците на яйцата на сняг. Продължете да бъркате, докато наливате бавно сиропа към белтъците на тънка струйка. Наливайте сместа, докато белтъците станат наистина пухкави. Добавете ванилията и разбъркайте. Прехвърлете сместа в тавата. Разстелете с помощта на лъжица и сложете в хладилник за през нощта. На сутринта нарежете сместа на квадратчета. Сервирайте с още пудра захар или с гарнитура по ваше желание.

Снимка: iStock

Опитайте още: