Готварство

Торта с мус от бял шоколад, сметана и лешници

23 Ное 2021 | 12:31 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 12
Торта с мус от бял шоколад, сметана и лешници

Продукти:

  • За блата:
  • 50 г тъмна кафява захар
  • 50 г брашно
  • 50 г лешници
  • 50 г масло
  • За крема:
  • 350 г бял шоколад, начупен
  • 350 г заквасена сметана
  • 1 пакет желатин, накиснат в малко вода
  • 350 мл бита сметана
  • 340 г сладко от ягоди или череши (по избор)

Приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с малко мазнина кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Покрийте я с хартия за печене.

За блата:

Пасирайте в блендер лешниците. Добавете захарта, брашното, маслото и отново пасирайте, докато съставките се смесят. Притиснете сместа на дъното на формата за торта. Печете за 10 до 13 минути в загрята фурна. Извадете и оставете настрана да изстине.

За крема:

На водна баня разтопете шоколада, като разбърквате постоянно. Свалете от котлона. Добавете желатина и заквасената сметана. Разбъркайте, докато се смесят напълно. Оставете крема да изстине. Добавете разбитата сметана и разбъркайте бавно и внимателно с дървена лъжица или силиконова шпатула, за да не спихне сметаната.

Прехвърлете крема върху блата във формата. Загладете със шпатула. Сложете в хладилник за 4 часа. Извадете от хладилника. Покрийте със сладко от плодове по ваш избор. Сервирайте веднага или върнете в хладилника до сервирането.

Снимка: iStock

Вижте още: