Готварство

Богат коледен кекс с плодове, ядки и бренди

01 Дек 2021 | 05:55 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 4 часа Порции: 10
Богат коледен кекс с плодове, ядки и бренди

Продукти:

  • 450 г коктейлни захаросани черешки
  • 225 захаросани плодови корички
  • 300 г стафиди султана
  • 150 г сушен касис
  • 175 г фурми, нарязани и без костилки
  • 125 г бадеми, нарязани
  • 120 мл бренди
  • 250 г брашно + 4 с.л.
  • ½ ч.л. сода
  • 1 ч.л. карамфил на прах
  • 1 ч.л. бахар на прах
  • 1 ч.л. канела на прах
  • ½ ч.л. сол
  • 225 г масло
  • 450 г тъмна кафява захар
  • 6 яйца
  • 175 мл меласа
  • 175 мл ябълков сок

Приготвяне:

В средно голяма купа смесете черешите, цитрусовите корички, касиса, фурмите и бадемите. Добавете брендито, разбъркайте и сложете в хладилник за 2 часа или за през нощта. След това към накиснатите плодове и ядки добавете 4 супени лъжици брашно и отново разбъркайте.

Загрейте фурната на 140 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. Може да покриете и с хартия за печене. В малка купа смесете 250 г брашно със содата, карамфила, бахара, канелата, солта. Разбъркайте и оставете настрана.

В голяма купа разбийте маслото до пухкава консистенция. Внимателно добавете кафявата захар и яйцата едно по едно. Разбивайте няколко минути. Добавете меласата и ябълковия сос. Разбъркайте още няколко минути. След това добавете сухите съставки на няколко порции, като между тях разбивате. Накрая добавете плодовата смес. Разбъркайте с лъжица. Излейте тестото в подготвената форма.

Печете за около 3 часа на слаба фурна или до суха клечка. Извадете кекса и оставете да се охлади. След като е изстинал напълно го извадете от формата.

Снимка: iStock

Вижте още: