Меню

Полско руло с маково семе

20 декември 2021 | 11:21 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 г маково семе 
500 мл прясно мляко + 350 мл
250 г ядки и стафиди, микс 
250 г масло, размекнато 
200 г захар + 2 с.л. 
10 яйца, разделени жълтъци от белтъци 
1 чаена лъжица бадемов екстракт
100 г прясна мая, натрошена 
1 кг брашно 
5 ч.л. ванилова захар
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В тенджера залейте маковото семе с вряща вода на котлона. Към тенджерата добавете 500 мл прясно мляко и на среден огън разбърквайте, докато се абсорбира течността. Ако семената омекнат, но остане течност в тенджерата, отцедете я. Покрийте с капак и оставете да престои за през нощта.

На следващия ден пуснете маковото семе през месомелачка, ако имате. Ако нямате, можете да използвате блендер. Залейте стафидите и ядките с малко вряща вода, за да набъбнат. Отцедете и нарежете.

В купа разбийте маслото с 200 г захар. Разбийте 5 жълтъка един по един. След това бавно добавете от сместа с маковото семе, ядките и стафидите. Добавете и бадемовия екстракт. Разбийте 10-те белтъка на пяна. Внимателно ги добавете към останалата смес. Разбъркайте с лъжица. Смесете 2-те останали лъжици захар с маята и малко вода. Оставете да се активира и да шупне.

В голяма купа смесете брашното и ваниловата захар. Добавете маята. Добавете и останалите 5 жълтъка, 350 мл прясно мляко. Разбийте добре. Омесете меко тесто. Ако се налага, добавете още малко мляко. Тестото не трябва да е много сухо.

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете тестото върху набрашнена повърхност. Нарежете го на 6 еднакви парчета. Разточете всяко топче с дебелина 5 мм. Разпръснете малко от сместа с маковото семе върху всяко парче разточено тесто, като оставите празно пространство по ръбовете. Навийте на рула, увийте с пергаментова хартия до самите краища на рулата. Поставете рулата в тава за печене.

Печете на 180 градуса за около 45 минути или до златисто. Оставете да се охладят известно време, преди да ги развиете и нарежете.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай