Готварство

Кюфтенца в сладко-кисел сос с тиквички

08 Дек 2021 | 05:48 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 4
Кюфтенца в сладко-кисел сос с тиквички

Продукти:

  • За сладко-киселия сос:
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. оцет
  • 4 с.л. вода
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • За кюфтенцата:
  • 300 г свинска кайма
  • 1-2 стръка пресен лук, ситно нарязан
  • 1 ч.л. соев сос
  • ½ с.л. захар
  • 1 ч.л. вино
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • Олио за пържене
  • ½ глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1-2 тиквички, тънко нарязани

Приготвяне:

Смесете съставките за сладко-киселия сос. Оставете настрана. В купа смесете каймата с пресния лук, една чаена лъжица соев сос, ½ супена лъжица захар и 1 чаена лъжица вино. Добавете малко царевично нишесте (около 1 чаена лъжица) и разбъркайте много добре. Омесете каймата. Оформете я на кюфтенца. Оставете и тях настрана.

Загрейте олио в дълбок тиган, колкото да покрие кюфтенцата (съобразете големината им така, че да бъдат покрити в олио, но да не плуват над дъното на съда). Оваляйте нарязаните тиквички в малко царевично нишесте. Запържете ги за около 30 секунди, докато нишестето стане златисто. Отцедете върху хартия. След това в същата мазнина пуснете и кюфтенцата. Пържете до златисто. Подредете и тях върху хартия да се отцедят.

В тигана добавете сладко-киселия сос. Гответе с разбъркване в същата мазнина, докато сосът се сгъсти. След това върнете в тигана кюфтенцата и тиквичките. Разбъркайте добре. Сервирайте веднага.

Снимка: iStock

Вижте още: