Меню

Коледно шоколадово пънче

16 декември 2021 | 14:08 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 мл високомаслена сметана 
50 г пудра захар
50 г какао + 5 с.л.
1 чаена лъжица ванилия + 1 и ½ ч.л.
6 жълтъка
100 г захар + 4 с.л.
1 щипка сол 
6 белтъка 
Пудра захар за поръсване
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 190 градуса. Намажете правоъгълна продълговата плитка форма за печене с размери 33 на 23 сантиметра с мазнина и покрийте с хартия. В купа с миксер разбийте сметаната, 50 г пудра захар, 50 г какао и 1 чаена лъжица ванилия, докато стане гъста смес с връхчета. Сложете в хладилник.

Междувременно в голяма купа разбийте с миксер жълтъците със 100 грама захар до гъста смес. Добавете 5 супени лъжици какао на прах, 1 и ½ чаени лъжици ванилия и солта. Разбийте. В голяма стъклена купа разбийте белтъците на сняг. Внимателно добавете 4 супени лъжици захар и разбийте до получаване на връхчета. Веднага добавете сместа с жълтъците към белтъците. Разбъркайте с шпатула. Прехвърлете сместа в подготвената форма за печене.

Печете за 12 до 15 минути в загрятата фурна или докато тестото започне леко да пружинира при натиск. Покрийте чиста кърпа с пудра захар и обърнете кекса върху нея. Премахнете хартията. Внимателно навийте тестото на руло с помощта на кърпата, като започнете откъм късата страна на тестото. Оставете да изстине за 30 минути.

Развийте тестото. Намажете обилно с пълнежа, който е в хладилника. Внимавайте да оставите 2-3 см по краищата. Не мажете с пълнеж там. Навийте кекса отново на руло. Поставете го в тясна правоъгълна форма и охладете за няколко часа. Поръсете щедро с пудра захар преди сервиране.

По желание можете да намажете с шоколадова глазура отгоре.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай