Меню

Пандишпанова торта с конфитюр, сметана и ягоди

25 декември 2021 | 05:29 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
225 г масло 
225 г фина захар
1 чаена лъжица ванилия
4 големи яйца 
200 г брашно с набухвател 
25 г царевично брашно
1 чаена лъжица бакпулвер 
3-4 супени лъжици прясно мляко 
За пълнежа: 
2 до 4 супени лъжици конфитюр по избор 
125 мл животинска сметана 
1-2 супени лъжици пудра захар
120 мин

  • Порции: 14

Продукти
Приготвяне

За блатовете:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете две кръгли форми за печене с диаметър 28 см. Покрийте ги с пергаментова хартия. Оставете настрана.

В купа смесете маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате с миксер. Между всяко добавено яйце добавяйте и по една голяма лъжица брашно, като разбивате последователно. Накрая, след като сте постигнали гладка смес, добавете останалото брашно и царевичното брашно. Добавете и бакпулвера. Накрая прибавете млякото. Разбийте за няколко минути с миксера до пълно хомогенизиране на сместа. Излейте в двете подготвени форми.

Печете за 25-30 минути, докато тестото започне да се отделя само от ръбовете. Като натиснете тестото, то трябва да е меко и пружиниращо. Тогава е готово. Клечката трябва да излиза суха от вътрешността. Извадете от фурната. Оставете да изстине за 15 минути. След това внимателно извадете блатовете от формите и оставете да изстинат върху решетка до пълно изстиване.

За пълнежа:

Разбийте сметаната, добре охладена преди това в хладилник, заедно с пудра захарта. Поставете единия блат върху поднос за торта. Намажете тънък слой със сладкото, след това дебел слой сметана. Поставете горния блат. Намажете с конфитюр и остатъка от сметаната. Гарнирайте с пресни ягоди.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай