Готварство

Крем супа с печен карфиол и сметана

17 Яну 2022 | 13:39 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 70 мин Порции: 4
Крем супа с печен карфиол и сметана

Продукти:

  • 2 глави карфиол, разделени на розички
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 2 глави лук, нарязан
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 3 чаши пилешки бульон
  • 1 чаша вода
  • 1 дафинов лист
  • 1 чаена лъжица сушена мащерка
  • 2 чаши сметана за готвене
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. В голяма купа оваляйте розичките карфиол в зехтина заедно с чесъна и лука. Разбъркайте. Запечете върху хартия за печене в тава, докато стане леко златисто или за около 30 минути.

След като карфиолът и зеленчуците са готови ги прехвърлете в тенджера. Залейте с бульона и водата. Овкусете с мащерка, дафинов лист и оставете да заври. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да къкри 30 минути. Извадете дафиновия лист.

Пасирайте супата с пасатор. Върнете на котлона. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете сол и черен пипер на вкус. За декорация при сервиране можете да използвате пресен магданоз по желание.

Снимка: iStock

Вижте още: