Готварство

Кремообразно ризото с пиле и карамелизиран лук

19 Яну 2022 | 11:50 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Кремообразно ризото с пиле и карамелизиран лук

Продукти:

  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, нарязан
  • ¼ чаша балсамов оцет
  • 1 и ½ чаши ориз арборио
  • ¼ чаша сухо бяло вино
  • 7 чаши пилешки бульон
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 чаши накъсано варено пилешко филе (от гърди)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици ситно нарязана мащерка (по желание)

Приготвяне:

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в нагорещен тиган на средна температура. В него запържете лука до златисто или около 20 минути, за да се карамелизира. След като покафенее, свалете лука от котлона. Добавете балсамовия оцет и разбъркайте, докато се деглазира. Оставете настрана.

Загрейте оставащите 2 лъжици зехтин в отделен тиган на средна температура. Добавете ориза и разбърквайте, докато стане леко прозрачен и се запържи или около 2-3 минути. Излейте виното. Намалете котлона на слабо и започнете да наливате по една чаша бульон, като преди да налеете следващата, изчаквате оризът да поеме течността. Добавяйте бульон, докато се абсорбира цялата течност. Разбърквайте така, докато оризът стане много добре сварен и набъбнал, кремообразен.

Добавете карамелизирания лук и разбъркайте. Свалете от котлона. Добавете маслото и пилешкото. Разбърквайте, докато маслото се стопи напълно. Овкусете със сол и пипер. Гарнирайте с мащерка или друга прясна подправка по желание. Сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: