Меню

Печено с шунка, зеленчуци и кашкавал

25 януари 2022 | 10:40 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 чаши картофи, обелени и нарязани на кубчета
2 стръка целина, нарязана
1 голям морков, нарязан
3 чаши вода
3 супени лъжици масло 
2 чаши шунка на кубчета
2 супени лъжици чушка, нарязана
2 чаени лъжици лук, нарязан 
¼ чаша масло 
3 супени лъжици брашно
1 чаша прясно мляко 
1/8 чаена лъжица сол 
1/8 чаена лъжица черен пипер 
1 чаша настърган кашкавал 
½ чаша галета
70 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете картофите, целината, моркова в голяма тенджера и покрийте с вода. Оставете да заври на котлона. Намалете на средна към ниска температура и оставете да къкри 20 минути, докато омекнат. Отцедете.

В тиган разтопете 3 супени лъжици от маслото на средна температура. Запържете шунката и чушката, заедно с лука за 5 минути, докато омекнат. Прехвърлете заедно с картофите и другите зеленчуци в тава за печене.

Разтопете останалата ¼ чаша масло в чист тиган. В него разтворете брашното до гладка смес за около 3 минути. Внимателно разбърквайте и добавете солта и пипера. След като започне да се сгъстява, добавете кашкавала и разбърквайте, докато се разтопи. Залейте шунката и зеленчуците с получения сос. Отгоре поръсете с галетата.

Печете в загрята фурна за около 30 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай