Меню

Различни видове ориз и как да ги използвате

27 януари 2022 | 10:03 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимки: istock

Продукти
Приготвяне

Оризът е една от най-популярните храни, която присъства не само в нашата, но и в културата на много други народи на всички континенти. С ориз могат да се приготвят изключително много и различни ястия, включително десерти и печива. Но за да приготвите цялото това разнообразие е важно да познавате различните видове ориз. Всеки вид ориз има свои индивидуални характеристики и качества, което го прави подходящ за определени ястия. Ако някое ястие не ви се е получило добре, то може би е защото не сте подбрали точния вид ориз.

5 начина да консервирате и запазите храната си

Кои са основните типове ориз?

Късозърнести видове ориз

Късите видове ориз имат почти кръгла форма на зрънцата. Перленобели или кафеникави на цвят. Съдържат най-много нишесте, което прави ориза лепкав по време на готвене. Кръглият късозърнест ориз абсорбира течностите при готвене изключително добре, което позволява да се приготвят ястия с много бульон или течности.

Късият ориз е подходящ за суши, паеля, различни оризови пудинги, десерти, оризови топки.

Среднозърнест ориз

Оризът със средна дължина на зърното съдържа по-малко нишесте от късия. Той е по-кремообразен и по-малко лепкав. Подходящ е за ризото, ястия с пържен ориз, салати с ориз, сицилиански аранчини.

Дългозърнест ориз

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Видовете ориз с дълго зърно са с най-ниско съдържание на нишесте. Зърната на дългозърнестите видове ориз не залепват едно за друго, остават по-сухи и твърди. Подходящи са за пилаф, къри, различни ястия от тайландската, индийската, близкоизточната кухня.

Кои са различните видове ориз и как да ги използвате?

Арборио

Оризът арборио е италиански бял ориз, който има кремообразна текстура. Когато се сготви става мек и кремав, но остава същевременно твърд. Подходящ е за ризото, аранчини, италиански пудинг.

Заместители на изварата, които да ползвате в различни рецепти

Басмати

Басмати има леко билков вкус. Може да промени цвета си с времето към златисто. Не залепва и остава сравнително твърд при готвене. Подходящ е за пилаф, салати, индийско биряни, различни ястия от източната кухня с месо и зеленчуци в тиган.

5 начина да размекнете масло до стайна температура по-бързо

Жасмин

Жасминът е вид ориз с дълго зърно. Има леко сладък и мек вкус. Подходящ е за тайландски ястия, къри, гарнитури към меса, птици, риба.

Белият ориз – вреден или полезен и как да го консумираме

Черен ориз (императорски ориз)

Черният ориз е много богат на антиоксиданти, които придават неговия наситен вкус. Има тъмнолилав към черен цвят благодарение именно на тях. Подходящ е за гарнитура към меса, пудинги, сладкиши, каши.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Кафяв ориз

Кафявият ориз е пълнозърнест. Има плътна текстура и е много по-хранителен от белите рафинирани видове ориз. Той е една здравословна алтернатива, която може да се използва за разнообразни ястия с ориз, включително и традиционните ни лозови и зелеви сарми, салати, пълнени чушки.

3 здравословни вида ориз, които да похапвате

Валенсия (бомба)

Оризът от вида Валенсия е по-къс, понякога изцяло кръгъл. Много богат е на нишесте и се слепва при готвене. Абсорбира много течности, което го прави подходящ за паеля, ризото, топки от ориз.

Лепкав ориз

Лепкавият ориз е отново по-късозърнест. Използва се за гарнитура в тайландската, японската, сингапурската, индонезийската кухня. От него се правят и десерти, сладки лакомства, например мочи – японски оризов сладкиш.

Паста или бял ориз – коя храна има повече калории?

Червен ориз

Червеният ориз прилича на кафявия. Неговата червено-кафява външна обвивка му придава леко орехов вкус. Използва се в японската, тайландската, филипинската кухня. Може да се приготвя с бульон, да се пържи, да се използва за пилаф, ризото, като гарнитура към ястия с месо, риба, зеленчуци.

Див ориз

Дивият ориз всъщност не е ориз. Тези екстремно дълги зърна приличат на ориз, имат вкус и вид на ориз, но не са ориз. Това е вид блатна трева, която е изключително полезна, тъй като съдържа естествени нерафинирани хранителни вещества. Дивият ориз е подходящ за салати, супи, печени ястия с месо и зеленчуци, пилаф, гювеч, за пълнене.

Снимки: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай