Картофена крем супа с праз
26 Фев 2022 | 11:09 | Илияна Николова Време на приготвяне: 90 мин Порции: 6
Продукти:
- 4 супени лъжици масло
- 3 големи стръка праз лук, ситно нарязан
- 2 чаени лъжици сол
- 800 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 3 чаши зеленчуков или пилешки бульон
- 1 чаша сметана за готвене
- ½ чаша заквасена сметана
- 1 щипка лют червен пипер
- Пресен магданоз за гарниране
Приготвяне:
Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Задушете праза и солта. Разбърквайте, докато омекне добре. Намалете малко котлона на средна към ниска температура и гответе, докато омекне напълно или около 40 минути.
Добавете картофите в тенджерата. Залейте с бульона. Оставете течността да заври и отново намалете котлона. Оставете да къкри 30 минути, докато и картофите омекнат. След това пасирайте супата с пасатор или в блендер. Добавете двата вида сметана. Разбъркайте добре. Увеличете котлона. Добавете още малко сол и пипер. Внимавайте супата да не заври отново.
Сервирайте супата гарнирана с още малко заквасена сметана и листенца магданоз.
Снимка: Pexels
Вижте още: