Готварство

Шоколадов чийзкейк с ирландски ликьор

08 Апр 2022 | 15:01 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Шоколадов чийзкейк с ирландски ликьор

Продукти:

  • За основата:
  • 200 г какаови бисквити
  • 4 супени лъжици масло, разтопено
  • 1 щипка сол
  • За пълнежа:
  • 225 г крема сирене, размекнато
  • 1 и ½ чаши захар
  • ¼ чаша царевично нишесте
  • 4 големи яйца
  • 2/3 чаша ирландски крем ликьор
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • За ганаша:
  • 2/3 чаша сметана за разбиване
  • 2 чаши шоколадови парченца или натрошен шоколад
  • Филирани бадеми за украса

Приготвяне:

За основата:

Загрейте фурната на 165 градуса. Намажете кръгла форма за чийзкейк с масло. За да направите основата, натрошете бисквитите в кухненски робот или чопър. Разтопете маслото и смесете всичко в купа заедно със солта. Разбъркайте добре. Прехвърлете основата в подготвената форма. Притиснете с дъното на чаша така, че да разпределите основата равномерно по дъното на формата. Оставете настрана.

За пълнежа:

В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето и захарта до разтварянето ѝ и до получаване на пухкава смес. Добавете нишестето и яйцата. Разбийте. Добавете крем ликьора и ванилията. Разбийте. Излейте крема върху основата във формата за печене. Печете за около 1 час и 20 минути в загрятата фурна. Оставете чийзкейка да изстине за минимум 4 часа или за през нощта.

За ганаша:

Когато сте готови да сервирате чийзкейка, направете ганаша. За целта разтопете на водна баня на тих огън шоколада. Към него добавете леко загрятата сметана и разбърквайте постоянно, докато се смесят напълно. Свалете от котлона и оставете да изстине. Приберете в хладилник за 15 минути да се стегне леко. След това го намажете върху чийзкейка, като размажете с шпатула равномерно навсякъде. Украсете с филирани бадеми.

Снимка: iStock

Вижте още: