Меню

Кулфи – индийски сладолед с шамфъстък

4 май 2022 | 05:36 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
400 мл кондензирано мляко, подсладено 
1 чаша прясно мляко, пълномаслено 
1 чаша сладкарска сметана
¼ чаша сухо мляко
½ чаена лъжица кардамон 
¼ чаена лъжица морска сол 
1 щипка шафран
¼ чаша счукано кашу, печено 
¼ чаша счукани шамфъстъци 
¼ чаена лъжица бадемов екстракт
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

В тенджера на средна температура смесете кондензираното и обикновеното мляко, сухото мляко, сметаната, кардамона, морската сол и шафрана. Разбърквайте, докато се смесят добре. Намалете котлона на слабо и оставете сместа да се сгъсти леко. Внимавайте да не завира. Нека да се сгъстява за около 15 минути. Разбърквайте постоянно. След около 15 минути свалете от котлона и оставете да изстине. Прецедете сместа през фина цедка.

Разпределете сместа в малки силиконови кошнички за мъфини. Добавете към всяка от тях от натрошените ядки и бадемовия екстракт. Покрийте и приберете във фризер за през нощта. Сервирайте, като обърнете всяка кошничка в чинийка, така че да се получи нещо като замразен пудинг. Гарнирайте с още ядки по желание.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай