Меню

Пудинг с хляб, ванилов крем и стафиди

14 юни 2022 | 05:48 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 големи яйца на стайна температура
2 чаши прясно мляко
¼ чаша масло на кубчета
¾ чаша захар
¼ чаена лъжица сол 
1 чаена лъжица канела 
½ чаена лъжица индийско орехче
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
4-5 чаши едри хлебни трохи или късове 
½ чаша стафиди 
За ваниловия сос: 
1/3 чаша захар
2 супени лъжици царевично нишесте 
¼ чаена лъжица сол 
1 и 2/3 чаши студена вода 
3 супени лъжици масло 
2 чаени лъжици ванилов екстракт 
¼ чаена лъжица индийско орехче
90 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В голяма купа разбийте яйцата. Смесете млякото и маслото. Добавете ги към яйцата заедно със захарта, солта, подправките и ванилията. Разбъркайте. Добавете хляба на кубчета или едри трохи. Добавете стафидите. Разбъркайте внимателно. Прехвърлете сместа в правоъгълна форма за печене. Запечете в загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

Междувременно направете ваниловия сос. Смесете захарта, нишестето и солта в дълбок тиган или тенджера на среден котлон. Добавете водата малко по малко, докато получите гладка смес. Оставете да заври на среден огън, като разбърквате, докато се сгъсти. Ще отнеме около 2-3 минути. Свалете от котлона. Добавете маслото, ванилията и индийското орехче. Разбъркайте много добре, докато се хомогенизира.

Сервирайте топлия пудинг с крема или го залейте в тавата с него.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай