Меню

Спанакоризо – гръцки ориз със спанак

26 март 2022 | 12:09 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
¼ чаша зехтин
1 и ½ чаши бял ориз
2 чаени лъжици сол 
¼ чаена лъжица черен пипер 
1 щипка лют червен пипер 
1 връзка пресен лук, ситно нарязан 
½ чаша копър, ситно нарязан 
½ чаша прясна мента, ситно нарязана
500 г спанак, задушен и отцеден 
2 и ¾ чаши студена вода
Сол на вкус
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте зехтина в голяма касерола на средна към висока температура. Запържете ориза, докато стане прозрачен. След като започнете да чувате пукане от него, добавете 2 чаени лъжици сол, пипера, лютия пипер, лука и разбъркайте. Гответе около 1 минута.

Добавете копъра, ментата, спанака и 2 и ¾ чаши вода. Разбъркайте, докато всичко се смеси и оставете да заври. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се вари, докато оризът омекне или около 25 минути. Ако оризът има нужда, добавете още малко вода, покрийте и оставете отново да поеме.

Свалете капака. Разбъркайте и по преценка добавете още сол или вода, ако се налага. Сервирайте с натрошено сирене и резен лимон по желание.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай