Готварство

Рецепта за домашни кубчета зеленчуков бульон

25 Мар 2022 | 12:37 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 30
Рецепта за домашни кубчета зеленчуков бульон

Продукти:

  • 400 г зеленчуци микс (целина, моркови, лук, праз лук)
  • 100 г фина сол
  • Зехтин

Приготвяне:

Нарежете зеленчуците на много ситно. Смесете ги в купа и разбъркайте. В тиган на средна температура загрейте зехтин. Добавете зеленчуците и ги задушете, като разбърквате. Внимавайте да не загорят. Разбърквайте често и ако се налага намалете котлона. Трябва да се задушават минимум 10 минути. След това добавете солта. Разбърквайте, докато се разтвори напълно и зеленчуците пуснат сокове.

Продължете да задушавате с разбъркване, докато водата започне да се изпарява и изчезне напълно. Тогава свалете от котлона. Прехвърлете зеленчуците в пасатор, кухненски робот или блендер. Пасирайте. Трябва да се получи гладка хомогенна и стегната смес.

Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка или форма, застлана с хартия. Притиснете с шпатула, за да разпределите сместа добре. Трябва да се получи правоъгълник с дебелина около сантиметър. Приберете във фризер за цялата нощ. На сутринта извадете от фризера, нарежете сместа на квадратчета. Опаковайте всяко квадратче в алуминиево фолио и отново приберете в камерата. От сместа трябва да излязат приблизително 30 кубчета бульон.

Снимка: iStock

Вижте още: