Морковен чийзкейк с глазура
31 Май 2022 | 06:02 | Илияна Николова Време на приготвяне: 180 мин Порции: 10
Продукти:
- За крема:
- 225 г крема сирене на стайна температура
- 1 чаша захар
- 4 яйца
- 1 чаша заквасена сметана
- ½ чаена лъжица ванилов екстракт
- 3 супени лъжици брашно
- За морковения кекс:
- ¾ чаша кафява захар
- 2/3 чаша рапично олио
- 1 яйце
- 1 чаша брашно
- ¾ чаена лъжица канела
- ½ чаена лъжица бакпулвер
- ½ чаена лъжица сол
- 1 чаша настъргани моркови
- 1/3 чаша счукани орехи
- За глазурата:
- 2 чаши пудра захар
- 120 г крема сирене
- 1 чаена лъжица бадемов екстракт
Приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Поставете решетката малко по-надолу от центъра на статива. Поставете тава с вода на най-ниската решетка. Напръскайте кръгла форма за чийзкейк със спрей за готвене или намажете с малко мазнина.
За крема:
Разбийте крема сиренето в купа с миксер на висока скорост до пухкава смес. Добавете бялата захар и разбийте на по-ниска скорост за 2 минути. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете заквасената сметана и ванилията. Разбийте до пълно хомогенизиране и гладкост. Накрая добавете 3 супени лъжици брашно и отново разбийте.
За основата от морковен кекс:
Разбийте кафявата захар с рапичното олио в отделна купа. Добавете 1 яйце и разбийте за още 2 минути. Добавете 1 чаша брашно, предварително разбъркано с канелата, бакпулвера и солта. Разбийте с миксера, но на ниска скорост, за да не се разхвърчат сухите съставки. Накрая добавете настърганите моркови и орехите. Разбъркайте с шпатула.
Прехвърлете основата в подготвената форма за печене. Притиснете добре с шпатулата, за да се разпредели по дъното. Отгоре излейте крема и също го загладете с шпатула. Поставете на горната решетка в загрятата фурна над тавата с вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете за 1 час и 10 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине за 15 минути. Внимателно прокарайте нож около чийзкейка, за да го отделите от стените на формата. След това я премахнете и го оставете да изстине напълно върху решетка.
За глазурата:
Разбийте с миксер крема сиренето, пудра захарта и бадемовия екстракт. След като се получи гладка кремообразна смес, намажете чийзкейка отгоре. Украсете с натрошени орехи по желание. Приберете в хладилник за 1 час, преди да сервирате.
Снимка: iStock
Вижте още: