Готварство

Фритата с праз, аспержи и рикота

05 Май 2022 | 05:05 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 40 мин Порции: 4
Фритата с праз, аспержи и рикота

Продукти:

  • 8 големи яйца
  • ¼ чаша заквасена сметана
  • ½ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 3 чаши праз лук, ситно нарязан
  • 500 г аспержи, почистени и нарязани
  • ¼ чаша рикота
  • 2 супени лъжици песто
  • ¼ чаша пресен босилек

Приготвяне:

Поставете решетката на фурната на горното ниво. Загрейте на 180-200 градуса. Разбийте яйцата заедно със сметаната, солта и пипера в купа. Оставете настрана. В тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете праза и аспержите, като разбърквате, докато омекнат за около 5-6 минути.

Залейте със сместа с яйцата. Оставете да се готви, докато ръбовете започнат да се отделят или около 2-3 минути. Изсипете рикотата и пестото отгоре. Поставете тигана във фурната (стига да е с подходяща дръжка) и печете, докато яйцата покафенеят или около 3-4 минути. Извадете от фурната, прокарайте шпатула по ръбовете и отдолу, за да отделите фритатата. Поръсете с босилек и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още: