Фритата с праз, аспержи и рикота
05 Май 2022 | 05:05 | Илияна Николова Време на приготвяне: 40 мин Порции: 4
Продукти:
- 8 големи яйца
- ¼ чаша заквасена сметана
- ½ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 2 супени лъжици зехтин
- 3 чаши праз лук, ситно нарязан
- 500 г аспержи, почистени и нарязани
- ¼ чаша рикота
- 2 супени лъжици песто
- ¼ чаша пресен босилек
Приготвяне:
Поставете решетката на фурната на горното ниво. Загрейте на 180-200 градуса. Разбийте яйцата заедно със сметаната, солта и пипера в купа. Оставете настрана. В тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете праза и аспержите, като разбърквате, докато омекнат за около 5-6 минути.
Залейте със сместа с яйцата. Оставете да се готви, докато ръбовете започнат да се отделят или около 2-3 минути. Изсипете рикотата и пестото отгоре. Поставете тигана във фурната (стига да е с подходяща дръжка) и печете, докато яйцата покафенеят или около 3-4 минути. Извадете от фурната, прокарайте шпатула по ръбовете и отдолу, за да отделите фритатата. Поръсете с босилек и сервирайте.
Снимка: iStock
Опитайте още: