Меню

Агнешки гювеч с печени чушки

11 април 2023 | 06:31 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Около 1,600 кг агнешка плешка без кост нарязана на хапки
3 стрити скилидки чесън
3-4 моркова
2 супени лъжици зехтин екстра върджин 
1 голяма глава лук
2 чаени лъжички сладък червен пипер
1 буркан печени червени чушки
1 голям домат, обелен и нарязан
няколко стръка наситнен магданоз
1 дафинов лист
1 чаша сухо червено вино
1 чаша пилешки/агнешки бульон
сол, черен пипер на вкус
За маринатата на месото:
1 супена лъжица пресен наситнен розмарин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
3 стрити скилидки чесън
380 мин

  • Порции: 3-4

Продукти
Приготвяне

Месото се нарязва на хапки, слага се в купа и към него се добавят съставките за маринатата, като всичко се разбърква много добре. Оставя се да се маринова за 2-3 часа. След това в дълбока тенджера се загрява зехтинът и месото се запържва от всички страни до златисто. Когато е готово се изважда в чиния.

В същата мазнина се задушават нарязаните моркови и лук. Когато поомекнат към тях се добавя чесъна. След около минута може да върнете месото в тенджерата при лука и чесъна и да добавите печените чушки, които сте нарязали, доматите, подправките и виното. Когато всичко заври, намалете котлона малко, оставете всичко да къкри без капак на тенджерата за 15 минути. Така ще се редуцират течностите.

След това се добавя пилешкият бульон. След като заври, гювечът се оставя да къкри на слаб огън под капак за около два часа и половина, за да може месото да бъде крехко. За финал може да овкусите с още сол и черен пипер.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай